Oppsummering mediegruppa

Arbeidsgruppe:
Anette Østad (Sandefjord)
Hanne Ottoson (Stokke)
Jørgen Hovde (Andebu)

Oppgaver:
Se på de fysiske forholdene rundt innkjøp og mottak av medier. Kartlegge praksis og komme med anbefalinger om fremtidig praksis.

Merkelapper

Arbeid

Arbeidsgruppa ble nedsatt høsten 2016 og har siden hatt flere møter for å kartlegge gammel og utarbeide ny praksis for innkjøp, mottak og katalogisering av materiell. Våren 2017 reiste gruppa på studietur til Trondheim.

Anbefalinger

Medievalg
Andebu og Stokke har medievalgspakker for både barn og voksne. Det må vurderes om det er hensiktsmessig med medievalg i Sandefjord også. Noe av budsjettet for alle enhetene skjermes til individuelle kjøp.

Katalogisering og mottak av bøker
Rutinene med katalogisering og registrering av bøker flyttes til Sandefjord. Både katalogisering og klargjøring utføres av samme person og i samme prosess.

Det opprettes et team som håndterer disse oppgavene. Personalressurs fra både Stokke og Andebu deltar i arbeidet med katalogisering og registrering av bøker.

I løpet av høsten må en gruppe, satt sammen av ansatte som jobber med mottak og katalogisering på alle enhetene, ta en rundtur og kartlegge praksis for fysisk merking og hylleorganisering på bibliotekene. De må deretter legge frem en anbefaling for helhetlig merking.

På sikt må arealer tilrettelegges så logistikken for både katalogisering og mottak av bøker gjøres på en effektiv måte.

Fagbøker barn og ungdomsbøker til Stokke katalogiseres og klargjøres i Stokke.

Innkjøp
Innkjøpet sentraliseres. To personer blir innkjøpsansvarlig for voksenlitteratur. To personer blir innkjøpsansvarlig for barnelitteratur. Utvelgelse av litteratur og innkjøp gjøres samtidig. Dette inkluderer også lydbøker.

Ved å ha flere personer som gjør samme oppgaver (to på hver innkjøpstype og tre-fire på katalogisering) blir rutinene personuavhengige, men samtidig bygger man opp kompetanse for dem det gjelder.

Ute i bibliotekene skal man ikke bedrive innkjøp, men det må være en klar retningslinje at ønsker fra publikum kjøpes inn.

Innkjøp av film legges til én person som har kompetanse innenfor film, for alle tre bibliotek.

Tidsskrifter
Ansvar for tidsskrifter sentraliseres.

Kulturfond
Etter beslutning i mediegruppa (november 2016) har Kulturfond-bøker siden 1. januar 2017 blitt mottatt i Sandefjord. Sandefjord har hatt ansvar for å bestemme hvilke bøker som skal sendes til Andebu og Stokke.

Erfaringer

Mediegruppa har anbefalt endringer som kan få stor innvirkning for daglige rutiner på bibliotekene, og vi har sett viktigheten av å ta seg god tid, jobbe med bevisstgjøring rundt endringene i personalgruppa og lage arenaer for involvering.

Arbeidet i gruppa har vært svært nyttig for å bevisstgjøring rundt rutinearbeid. Vi har gjennom kartleggingen fått øynene opp for hva som er nødvendige og unødvendige  arbeidsprosesser.

Effekter av sammenslåingen

Gruppa har hatt et arbeidsområde hvor det er mye å hente, siden katalogisering, klargjøring og innkjøp er basisoppgaver enhetene bruker mye tid på, som kan sentraliseres.

Fremtidige effekter og videre arbeid

Hvis de anbefalte endringene settes i verk, må ny praksis evalueres i slutten av 2018 for å avgjøre om den gir effekt.

Vi spisser kompetansen til de ansatte.

Vi oppretter team som jobber på tvers av enhetene, noe som kan skape samhold og kompetanse på tvers.

Reklamer

Én tanke om “Oppsummering mediegruppa”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s