Tur til Furuset bibliotek og aktivitetshus

Hva i all verden kan Sandefjordbibliotekene lære av et bydelsbibliotek på østkanten i Oslo? Vi besøkte FUBIAK og fikk oppleve et bibliotek som ikke bare er et bibliotek, men et aktivitetshus med stort fokus på brukermedvirkning.

Reklamer

Skrifta på veggen sier det klart: Furuset bibliotek og aktivitetshus har «tilbud til barn og unge, bibliotek, frivilligsentral og kafé under ett tak». Klokka nærmer seg elleve på formiddagen fredag 2. juni, og vi litt mer enn 20 besøkende fra Sandefjordbibliotekene har akkurat gått av bussen og har fremdeles ikke fått noe klart bilde av hva det egentlig innebærer.

03 - Speilbilde
FUBIAK: Tilbud til barn og unge, bibliotek, frivilligsentral og kafé under ett tak!

Hører på brukerne

Om en times tid vil Siv, faglederen for bibliotekenheten på FUBIAK, ha fortalt om hvordan det gikk til at 20 ungdommer overnattet mellom bokhyller og biljardbord. For når man sier man bryr seg om hva brukerne mener og ønsker, må man også følge det opp. «De hadde mast på oss ett år om å få lov til å overnatte. Og så hadde de underskriftskampanje, og hvis det er underskriftskampanje, så må man. Vi er veldig opptatt av brukermedvirkning», skal hun understreke, før hun med et smil legger til at de likevel alltid kommer til å si nei til skumparty.

02 - Går mot biblioteket
FREMME PÅ FURUSET: Vi har akkurat gått av bussen utenfor FUBIAK.

Et sted å være

FUBIAK er brukernes hus. Det aner vi med det samme vi kommer inn. Her er det romslig og høyt under taket – i mer enn én forstand. De mørke fargetonene i gulv, vegger og interiør gir en dempet, varm atmosfære hvor man straks føler seg hjemme. FUBIAK er et sted å være, like mye som et sted hvor man låner. Det er et bibliotek for mennesker, ikke bare bøker.

Aviskrok
HJEMMEKOSELIG: Man sitter godt i aviskroken på FUBIAK.

«Se, er det ikke koselig med de lenestolene?» sier en av oss og nikker mot sitteplassene ved avisreolen i det fagleder Siv møter oss og vi stiller opp i en stor sirkel på gulvet. Vi ønskes velkommen, og omvisningen starter.

«Det var en av de tingene som dukket opp igjen og igjen, at folk ønsket mange sitteplasser,» forteller Siv. Hun har ledet oss lenger inn i lokalet, forbi de lukkede benkene formet som små hus som står ved barnebøkene. Alle bokhyllene står plassert langs veggene. «Det er deilig å ha dem der, det skaper åpenhet,» sier faglederen. På gulvet er det rikelig med bord og stoler. Flere runde, skjermede lesekroker er plassert inni selve bokhyllene. Men fremdeles ville det ikke vært nok sitteplasser.

05 - I ring
LUFTIG: Det er mer enn nok plass til at vi kan samle oss for omvisningen i en stor sirkel.

«Vi løste det problemet ved å lage disse benkene,» sier Siv og peker på platene som er montert meter på meter i underkant av hver eneste bokhylle. «Hadde dere kommet senere i dag, ville dere sett fullt av barn og voksne sitte langs her, når bordene er opptatt,» sier hun.

11 - På hyllekanten
SITTEPLASSER: Det er montert benker under alle bokhyllene.

Et luksusproblem

FUBIAK, som er et samarbeid mellom Deichmanske bibliotek og Bydel Alna, åpnet 1. mars i fjor og har siden hatt rundt 1.500 besøkende daglig. Bydelen har i underkant av 50.000 innbyggere, som sokner til dette biblioteket.

«Det gikk hurramegrundt de første månedene, det var helt vilt, det var en kjempeutfordring at vi ble langt mer populære enn vi hadde regnet med. Men det er jo et luksusproblem,» sier Siv, som forteller at ting begynte å gå seg til og at de ansatte fikk ned skuldrene en gang rundt juletider.

Men noen tiltak måtte til for å hindre kaos og tinnitus, som for eksempel å begrense antallet samtidig besøkende barnehager ved å forutsette påmelding.
«Jeg sa før vi åpnet at suksessen vår var avhengig av om vi evnet å snu. Og det har vi klart. Med en gang vi har sett at noe ikke har fungert, har vi funnet andre måter å gjøre det på,» forklarer Siv.

09 - Når opp
NÅR OPP: Benkene gjør også at man når opp til de øverste hyllene.

Flere fagfelt – én helhet

Konseptet til FUBIAK kombinerer altså bibliotek, fritidstilbud for barn og unge og frivilligsentral i samme hus, men vi skjønner snart at det er snakk om langt mer enn en samlokalisering av adskilte enheter. Hvert fagfelt blir ivaretatt av en fagleder, men arbeidsområdene flyter også over i og styrker hverandre, og utgjør én helhet. Her på huset spiller bibliotekarene bordtennis med ungdommene, mens ungdomsarbeidere godt kan sendes på Koha-kurs – hvis de ønsker det. Bare fire av de ansatte er utdannet bibliotekarer: Det tverrfaglige teamet på 27 ansatte består også av barne- og ungdomsarbeidere, kulturprodusenter, samfunnsvitere og kommunikatører – blant annet.

«Det har gått over all forventning å bli en stor allsidig gruppe ansatte. Vi jobbet veldig nært før vi åpnet. Og når man står sammen i stormen, så blir man knytta,» forteller Siv. Og det hjalp selvsagt også å oppdage at alle, ulike fagområder til tross, satte det samme høyest: Nemlig brukerne.

«Etter at vi åpnet har vi ansatt en produsent og en programansvarlig, men de står i infopunktet like mye som meg. Alle som er blitt ansatt etter at vi startet konseptet, skal kunne jobbe i hele huset, selv om de har sitt fagfelt. Så det er ikke viktig for oss at den som står i infopunktet har bibliotekarutdannelse. Det viktigste er at de er gode på det, at de får god opplæring,» forklarer Siv.

12 - Stol i hylla
I HYLLA: Flere steder er det montert skjermede og koselige sitteplasser inni bokhyllene.

Bredde i kompetanse og tilbud

Bredden i kompetanse, sammen med det at brukerne er med og bestemmer husets programinnhold og selv bidrar som frivillige verter og arrangører, har skapt et involverende hus med langt større bredde i tilbudene sine enn bibliotek flest. Selvsagt er det forfattersamtaler og familieforestillinger også, men i tillegg kan innbyggerne i Bydel Alna komme til biblioteket sitt på diskotek, selvforsvarskurs og sykkelverksted, for å nevne bare noen av aktivitetene.

Folkets hus

Utenfor den betjente åpningstiden er FUBIAK meråpent. Med oppgradert lånekort kan alle brukere over 15 år bruke huset fra 07.00 til 23.00 hver dag året rundt.

«Det var jo noe vi var nervøse for da vi åpnet og skulle dra hjem på kvelden. Vi lurte: Hvordan ser det egentlig ut her i morgen? Men det har vi hatt gode erfaringer med», forteller Siv.

Hun tror det er fordi brukerne føler eierskap. Huset er innredet etter deres ønsker og de vet det har kostet litt. «Huset er ikke vårt, men folket sitt. Vi sier ‘dette er deres, og nå går vi hjem’. Og det har god effekt.»

13 - Infotavle
TIL INFORMASJON: Også informasjonsskjermene, som forteller om tilbudene på FUBIAK, er montert i hyllene. Brukere som kanskje bare er innom for å finne en bok, kan på denne måten bli gjort oppmerksomme på interessante arrangementer som snart starter.

Aktivt hus

I tråd med dette er ikke FUBIAK et stille hus – her er det meningen at det skal være liv og aktivitet.

«Men dere har bevisst valgt å bruke støydempende materialer?» spør en av oss.

«Ja, så klart.» Siv peker mot taket. «De platene dere ser der oppe, det er støydemping. Og selv om vi skal være et aktivt hus, skal det likevel gå an å tenke her, så det er om å finne den balansen. Og så har vi lagt det opp sånn at aktivitetsnivået her nede er sånn midt på treet, mens oppe er det biljard, bordtennis og full ståhei.»

Huset er ikke inndelt i tydelige avdelinger, men det er lagt opp til mer flytende soner.
«Og vi flytter ikke på folk, de bruker huset helt som de ønsker det. Men vi opplever at det ofte brukes etter hvordan sonene er innredet,» forklarer Siv.

Tilrettelagt for selvhjelp

Store, hvite krittbokstaver lyser mot oss fra toppen av hyllene og gjør at vi helt fra den andre enden av lokalet ser hva som befinner seg hvor, enten det er garderoben eller romanene: Her skal man fint kunne klare seg selv, hvis man ønsker det. Det er essensielt når huset er meråpent og infopunktet ikke betjent, men også ellers har FUBIAK lagt seg på en linje der de jobber veldig mot at brukerne skal være selvhjulpne, forteller Siv.

«Da vi åpnet opplevde vi at vi ble ‘utskrivere’; vi sto og printet ut hele tida. Men hva skal jobben vår egentlig være? Hva er vi her for? Vi valgte å gjøre det klart at den tjenesten er selvbetjent. Hvis du klarer det selv, kan du bruke den. Hvis ikke kan du komme når vi har dataveiledning. Man må sette grenser og rammer for hva som kan forventes, og vi merker at det fungerer», sier Siv, som understreker at de ansatte selvsagt hjelper brukerne med å søke opp, finne og låne bøker.

10 - Hus godt merket åpent
OVERSIKTLIG: Lokalet er åpent og lett å finne fram i. Tydelig merking på toppen av hyllene viser vei. Det er lagt stor vekt på å tilby brukerne rikelig med sitteplasser. Disse husene er svært populære blant de yngste lånerne.

Er der for ungdommene

Vi blir med opp trappa til andre etasje, der hvor kaféen er, og fristedet for de unge. Her tilrettelegger barne- og ungdomsarbeidere for aktiviteter hver dag etter skoletid. Mellom bokhyllene står sjakk- og biljardbord. Ungdommene kommer for å være med venner, danse eller rappe: FUBIAK har eget lydstudio med profesjonell produsent.
«I studioet skjer det mye forebyggende arbeid, det kommer fram mye når man rapper om ting som er viktig for en», forteller Siv.

Bydel Alna er en relativt fattig bydel, der mange barn vokser opp i familier under fattigdomsgrensa.
«Vi er et åpent hus hvor de kan komme og leke eller gjøre lekser når det ikke er ro til å studere hjemme. Det er viktig at vi ser ungdommene og er der for dem. Det hadde vi ikke kapasitet til da vi var et vanlig bibliotek, men nå er det annerledes.»

07 - Dansesal
STORSALEN: Hagerup-salen er et sted for dans, møter, debatter og andre større arrangementer. Som de andre rommene på huset, kan den lånes gratis til åpne arrangementer.

Et sted å danse

Vi blir med faglederen lenger innover i etasjen, bak døren merket «Hagerup-salen». Og det er virkelig en sal, både i størrelse og formål. En dansesal, først og fremst, men den brukes også til større møter, debatter og andre arrangementer.

«Før vi åpnet, i februar i fjor, bestemte vi oss for å invitere ungdommene til å bruke huset først, så da hadde vi valentinesball her mer 120 stykker. Det var en helt herlig kveld, kjempemye liv, og de fikk et forhold til huset med en gang, forteller Siv.

Hagerup-salen er bare ett av husets mange rom (av ulik størrelse og til forskjellige formål) som kan lånes gratis til åpne og inkluderende arrangementer som bidrar positivt til nærmiljøet på Furuset. Kinoteket Lykke står til disposisjon, og det samme gjør læringsrommene Mauren og Krabben. Sånt gir masse muligheter til frivilligheten i området.

08 - Kinotek
O LYKKE: Kinoteket Lykke brukes til filmvisninger, men er også populært blant ungdommene, siden ingen ser hva de gjør der.

Unge frivillige

«Vi har en veldig god frivilligsentral på huset, og det som nok skiller den litt fra andre frivilligsentraler, er at mange av de frivillige er ungdommer,» forteller Siv.

Den nære kontakten FUBIAK har med ungdomsmiljøet gjør det enkelt å rekruttere ungdommer som benytter seg av husets tilbud.

«Så disse ‘badboy-gutta’, som kanskje var litt på feil sted, de ender med å stå og jobbe på arrangementer. De passer på og får være med og delta.

På spørsmål om organisering av frivillige svarer Siv at «jo, det er så klart en stor jobb. Men resultatet blir så mye større enn den jobben vi legger ned.»

Kafé Fubiak

Vi avslutter besøket med varm lunsj på huset egen Kafé Fubiak, som i tillegg til å tilby brukere god mat til en rimelig penge også gir til arbeidstrening til unge mennesker som står uten skole eller jobb.

I minuttene før maten kommer på bordet benyttes anledningen til å spørre Anette Østad, enhetsleder i Sandefjord, om hvilket inntrykk besøket på FUBIAK har gjort.

Noen tanker fra Anette Østad_DSC0118

«Det samspillet biblioteket har fått til med frivilligsentralen og ungdomsklubben, alt de har fått til sammen, det imponerer meg. Og vi har virkelig fått sett mulighetene for hva man kan fylle et bibliotek med,» sier Østad.

Og lydhøre for brukerne, det vil jo alle bibliotek si at de er, men her later de til å ha tatt det enda et skritt videre, blir vi enige om.

«Vi har også fått se hvordan de tenker rundt meråpent og hvor viktig det er med gode muligheter til å betjene seg selv. Her ser man at brukerne kan nyte tjenestene uten at det er bemanning her. Jeg merker meg også hvordan de har jobbet med lokalet sitt, at de har tenkt at her skal det ligge til rette for de ulike gruppene av brukere, men likevel er det ikke så tydelig avdelingsbasert som i Sandefjord. Brukerne står fritt til å bruke lokalet som  de vil,» sier Østad.

«Hva tenker du vi kan lære av FUBIAK?»

«Å tørre å løse opp hvordan man tenker bibliotek, å våge å tenke i nye baner. Og å være bevisst hvilken kompetanse en trenger for å kunne yte den servicen vi ønsker å yte.»

Noen tanker fra Hanne Ottoson

01aHanne Ottoson, enhetsleder i Stokke, deler disse tankene med bloggen:

«Jeg observerte noen eldre damer i FUBIAK, og så at de også forholdt seg helt greit til selvbetjeningsfunksjonene og så ut til å bruke biblioteket fremdeles – det gledet meg!

Ellers pratet jeg litt med ‘gutta i skranken’ og fikk slått fast at selv om besøket har gått opp, har det tradisjonelle utlånet gått ned – men at det muligens er i svak økning igjen. Bruken vil forhåpentligvis generere flere utlån etter hvert som formidlingstiltakene når stadig fler, men jeg opplevde vel ikke at det var hovedfokus – her var det aktivitet og møteplassfunksjonen som var det aller viktigste. Helt nødvendig antagelig, i en bydel der problemer fort kan oppstå. Mye å tenke på i forbindelse med stedsutvikling…

Flott å se alle samarbeidspartnerne de hadde, både innad i kommunen og utad blant frivillige, organisasjoner osv – her var det mange tips å hente.

Meråpent bibliotek er ‘in’, og her fungerer det tydeligvis helt flott. Vi tar med oss tips både til hyllemarkeringer, plassering av automater, utstillinger og infomateriell. Stokke bibliotek blir nok meråpent  før vi får sukk for oss.»

2 kommentarer om “Tur til Furuset bibliotek og aktivitetshus”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s