Studietur til Trondheim

At Trondheim folkebibliotek består av sju avdelinger, hindrer dem ikke fra å tenke helhetlig. Tidligere i mai reiste lederteamet for Sandefjordbibliotekene til trønderhovedstaden for å lære.

Reklamer

– Det var veldig interessant for oss å høre hvordan de tenker og arbeider, for vi får mange av de samme utfordringene. Også vi må øve oss i å se biblioteket under ett, sier Jørgen Hovde, enhetsleder i Andebu, som sammen med Wenche Roald Naas (Stokke), Anette Østad (Sandefjord) og seksjonsleder Bjarne Sætre besøkte Hovedbiblioteket, Kulturtribunen på Ranheim og Moholt bibliotek 11. og 12. mai.

18425340_1017438361721075_2119664545636602213_n

Frigjorte ressurser

Trondheim folkebibliotek har de siste årene sentralisert en rekke oppgaver for å frigjøre ressurser til utvikling og publikumsrettet virksomhet ute på avdelingene. Helhetlig tenkning står i høysetet.

– Turen gav næring til nye måter å tenke samarbeid på. Det er godt å komme ut og løfte blikket – det er så lett å tenke «nye» tanker ut fra dagens ståsted, sier Wenche Roald Naas.

18641177_10154526256481931_1350504783_o
PÅ TUR: Bjarne Sætre, Wenche Roald Naas, Anette Østad og Jørgen Hovde.

Sentraliserte innkjøp

Jørgen Hovde ble særlig fascinert av hvordan trønderne har sentralisert innkjøpene:

– Det vanlige er jo at man gjør den samme jobben på alle avdelingene og bruker masse tid på bokvalgsmøter. I Trondheim er det tre personer som kjøper inn for alle sju avdelingene. Det får en til å tenke på hvordan man bruker ressursene, sier Hovde.

I Trondheim har sentraliseringen kommet brukerne til gode.

– Det fører jo til at bibliotekarene er frigjort til andre oppgaver. De kan bruke mer tid på formidling, utstillinger og annen direkte publikumsrettet virksomhet ute på avdelingene.

Dynamisk

Videre er det én person som koordinerer vikarer, gjerne på tvers av enhetene. Det er i utgangspunktet ikke satt hvor mange årsverk hver avdeling skal ha – personalet skal kunne være flytende.

– Trondheim folkebibliotek er i en pågående, dynamisk prosess – det neste kan bli at de sentraliserer arrangementer. Og det er noe vi også må huske på, at vi ikke er statiske, men må tilpasse og utvikle oss. Det er jo vårt ansvar som forvaltere av det offentliges penger å få til best mulig tjenester for brukerne. På dette området er Trondheim et foregangsbibliotek vi kan lære av, sier Hovde.

Kreativ og rimelig oppgradering

På Moholt bibliotek fikk lederteamet se hvordan et biblioteklokale kan oppgraderes til moderne og innbydende standard på billigst mulig måte, blant annet med billakkering av hyller og bord og kreativ bruk av IKEA-møbler.

– Det var flott å se hva de hadde fått til av ansiktsløft for en rimelig penge. Når kreativiteten er litt langt unna, er det fint å hente idéer fra andre, sier Wenche Roald Naas.

18641282_10154526256231931_1550353233_o
KREATIVE LØSNINGER: Moholt bibliotek er blitt oppgradert blant annet med kreativt sammenskrudde IKEA-møbler.

Overførbart?

Men det viktigste spørsmålet gjenstår: Av de grepene Trondheim Folkebibliotek har tatt, hvor mye er egentlig overførbart til Sandefjord?

– Det gjenstår jo å se, og aller først må vi finne ut hva det vil si å være Sandefjordbibliotekene, bli kjent og finne stabilitet, men jeg tenker veldig mye kan være det, sier Hovde.

– Det er viktig å tenke helhetlig når man planlegger, og lederteamet må være strategisk og tenke fremover. Et viktig mål blir å få frigjort tid til økt formidling på alle plan. Det området det kanskje er enklest for oss å starte samarbeid om, er innkjøp og katalogisering. Det igjen tilsier at vi bør ha en felles budsjettpost for innkjøp, sier Naas.

Spurte og grov

Hovde og Naas slår fast at de vil bruke erfaringene fra Trondheim inn i de spennende tidene Sandefjordbibliotekene har foran seg.

– Og vi er veldig takknemlige for at biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård tok seg så god tid med oss – vi fikk spørre og grave så mye vi ville, avslutter Hovde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s