Nå kommer servicetorget!

I løpet av mai blir Andebu bibliotek til Andebu bibliotek og servicetorg. Det medfører en dobling i åpningstiden, fra 21,5 til 41,5 timer i uka.

Reklamer
_DSC0026
Ranveig Sparre skal betjene servicetorget i Andebu når det åpner. Enhetsleder Jørgen Hovde er ute med tommestokken mens diskusjonen går om hvor betjeningspunktene skal plasseres.

Det blir kjempespennende å jobbe på biblioteket, sier Ranveig Sparre. Hun er en sann veteran og har jobbet på teknisk etat i Andebu siden 1979, altså i 38 år. Nå skal hun betjene det nye servicetorget.

Det blir en litt annen jobb enn det jeg har vært vant til – de oppgavene jeg hadde er jo flyttet til teknisk i Sandefjord. Og det er første gang man lager servicetorg her, så jeg er spent på hvor mange som kommer til å bruke det, sier Sparre.

Lov å prøve og feile

Servicetorget skal ikke utføre interne oppgaver for kommunens virksomheter, men være et sted man håndterer publikumshenvendelser. Det skal heller ikke drive saksbehandling. Men ellers er rammene lite strikte, og det blir i stor grad opp til det kombinerte biblioteket og servicetorget å finne fram til hvordan oppgavene best kan løses. Det skal også gjennomføres en studie for å finne ut hva innbyggerne forventer av servicetorget.

Vi har fått tildelt et årsverk og et oppdrag: Beskjeden er «servicetorg og bibliotek – løs det!» Nå åpner vi dørene – og så får veien bli til etter hvert. Vi har lov til å prøve og feile, sier enhetsleder Jørgen Hovde. Og insentivene for å få dette til å fungere er store, understreker han, for servicetorget betyr en betydelig styrking av biblioteket. Det mest åpenbare er en umiddelbar og kraftig økning av åpningstidene.

Utvidede åpningstider

Servicetorget skal være åpent fra 09:00 til 15:30 fra mandag til fredag. Det betyr at bibliotekets brukere får tilgang til lokalet og mediesamlingen også på mandager og fredager, da biblioteket fram til nå har vært stengt. Også de andre ukedagene utvides tilgjengeligheten i forhold til de gamle åpningstidene.

Alt i alt utvides åpningstidene med 20 timer i uka. Biblioteket vil riktignok være ubemannet i 15,5 av dem, men brukerne vil kunne låne og levere bøker ved hjelp av den nye utlånsautomaten, som monteres i løpet av mai.

De bemannede åpningstidene utvides med 4,5 timer i uka. På mandager vil bibliotekarer være tilgjengelige for brukerne fra 12.00 til 16.00, og på onsdager utvides åpningstiden for biblioteket fram til 16.00 i stedet for 15.30.

Videre håper vi å få til meråpent bibliotek i løpet av året. Hvis det går i orden, vil det bli åpent fra morgen til kveld, opplyser Hovde.

Åpningstider bilde

Må merkes tydelig

Åpningstidene til servicetorget og biblioteket vil til en viss grad overlappe, men relativt ofte vil bare den ene funksjonen være bemannet. Det blir derfor helt nødvendig å tydelig merke og klargjøre for brukerne hvilke oppgaver som utføres hvor og til hvilken tid, spesielt siden betjeningspunktene blir liggende ved siden av hverandre.

I Andebu ligger det i skrivende stund an til at servicetorget overtar deler av den gamle bibliotekskranken, mens de bibliotekansatte skal møte brukerne ved frittliggende stasjoner ute «på gulvet». Løsningen vurderes som mer åpent og «vennlig» enn en sammenhengende «monsterskranke».

Oppgaver på tvers

Det var opprinnelig varslet at servicetorgene i Sandefjord skulle organiseres i én egen enhet.

Men vi argumenterte kraftig for at dette bare kunne fungere hvis servicetorgene ble plassert under bibliotekenhetene, og sånn er det blitt, forteller Hovde.

I utgangspunktet er bibliotek og servicetorg to forskjellige fagområder og oppgavesett, men han regner likevel med at det ganske fort vil bli snakk om en del grunnleggende opplæring på tvers. Det skal være mulig for de servicetorgansatte å utføre enkelte bibliotekoppgaver – og omvendt.

Og hvis man etter hvert får servicetorgansatte med bibliotekbakgrunn, kan det bli naturlig å gå enda lenger i den retningen, sier Hovde.

Ranveig Sparre er ansatt i 90% stilling fram til 1. august, da hun trapper ned til 50%.

_DSC0019
Andebu bibliotek og servicetorg går trolig for en løsning der servicetorget overtar deler av bibliotekets gamle skranke, mens bibliotekarene møter brukerne ved frittliggende stasjoner. Fra venstre: Jørgen Hovde, Hanne Møyland, Ranveig Sparre og Bjarne Sætre.

Stokke og Sandefjord

Servicetorget i Andebu blir det første som åpner, men Stokke bibliotek følger sannsynligvis hakk i hæl. I Stokke blir det gjort plass for servicetorg ved at lokaler som tidligere ble benyttet av NAV, legges til bibliotekarealet.

Politikerne gikk imidlertid mot å legge servicetorget i Sandefjord til Sandefjord bibliotek. Her skal i stedet det gamle servicetorget videreutvikles med nåværende plassering, altså ved hovedinngangen til Rådhuset.

Servicetorgenes funksjonalitet skal evalueres etter 2 år.

Én tanke om “Nå kommer servicetorget!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s