– Andebu trenger et samlingssted

Rut Fjørtoft og Knut Johansen har vært trofaste bibliotekbrukere siden de flyttet til Andebu for omtrent 30 år siden. De mener biblioteket er viktigere enn noen gang, nå som Andebu er blitt del av en storkommune.

Reklamer

_DSC0383

I utgangspunktet lurte vi jo på om vi i det hele tatt ville få beholde biblioteket vårt. Hvis den nye kommunen ikke måtte ha mer enn ett, hvorfor skulle den ha tre? forteller Knut.

Og det er er klart, hvis vi måtte dratt helt til Sandefjord, ville vi ikke brukt biblioteket. Det blir for langt. Kanskje ville vi kjørt til Tønsberg en gang i blant. Men Sandefjord føler jeg ikke noen tilhørighet til, betror Rut oss og legger til at hun nok ville stemt nei til sammenslåingen, hadde hun fått sjansen.

Har ikke merket noe

Men nå bor Rut og Knut i Sandefjord kommune, og foreløpig tyder alt på at de fortsatt vil ha et lokalt bibliotek som de kan besøke minst en gang i uka, helst på lørdager. Da leverer de en stor bunke bøker i skranken og tar med seg en tilsvarende bunke ut.

– Har dere merket noen endringer med biblioteket etter sammenslåingen?

De drar litt på det, tenker hardt, ser på hverandre… Nei, foreløpig ser alt ut til å være som før.

– Men vi tenker at det sikkert er positivt for dere som jobber her, at dere får et større fagmiljø. Og kanskje blir det flere arrangementer? Hvis det hentes inn noen som skal holde et kåseri, for eksempel, kanskje de kan holde det både her og der? foreslår Rut, som også gjerne møter opp når det skjer noe på biblioteket på kveldstid.

Et trygt samlingssted

Men hva innebærer det egentlig, hvis lille Andebu bibliotek må konkurrere med et stort bybibliotek om midlene? Det lurer Knut på. Han er litt bekymret for at hans bibliotek skal bli nedprioritert, at tilbudet i lengden skal bygges ned og åpningstidene reduseres. Og begge er klare på at det ikke er veien å gå:

– Vi har havnet i utkanten av en større kommune, så vi trenger et samlingssted. Gjerne med kafé. Noen som opptrer med musikk, holder et kåseri nå og da… Et levende møtested der folk kan samle seg, det blir veldig viktig nå, sier Rut.

Hun har merket seg at det ofte er mange barn og unge på biblioteket etter skoletid, og det synes hun er flott.

– Biblioteket skal være et levende hus og et trygt sted. Det er viktig i dag, når det er så mye følelse av utrygghet, sier hun.

Endrer seg med livsfasene

Alt er i stadig endring, både bibliotekene og brukerne og deres livssituasjoner. Det siste har i stor grad definert hvordan Rut og Knut har benyttet seg av bibliotekets tilbud.

– Da vi hadde små barn, brukte vi biblioteket til å låne bøker til dem. Da hadde vi ikke tid til å lese så mye sjøl. Men skulle vi gjøre noe i hagen, så lånte vi kanskje bøker om det. Og skulle vi ut og reise, lånte vi bøker om det. Men nå har vi mye tid til å lese, så nå låner vi bøker om alt mulig, både for kunnskap og underholdning, forteller Rut.

Et annet forhold til bøker

Og Knut har erfart at han forholder seg til bøker på en annen måte enn før; han kjøper færre av dem, og han er en av dem som har vært innom biblioteket og donert av sine egne.

– Før var man alltid medlem i en bokklubb. Alle som var unge på den tida har de samme bøkene i hylla. Bøker var i større grad noe man eide og tok vare på. Men i dag føles det som det er blitt så mye. Det er så mange forskjellige bøker å forholde seg til, og det blir mer naturlig å bruke biblioteket enn å kjøpe dem, forteller de.

– Ja, nå kjøper jeg bare bøker før jeg skal på ferie, sånn at jeg ikke skal kline til bibliotekbøkene med solkrem, ler Rut.

Ønsker lengre åpningstider

Alt i alt er det fantastisk artig med biblioteket, er de enige om.

– Men det er ikke åpent hver dag enda, da, sier Knut.

– Og det er det viktig å få til, sier Rut.

Vi forteller hvordan servicetorget trolig vil påvirke åpningstidene og at det er planlagt meråpent bibliotek.

– Det hadde jo vært fint – men vi vil ikke miste bibliotekarene, da. Jeg bestiller mye bøker, og de er viktige fagpersoner, som følger opp bestillinger og ønsker. Men jeg sier gjerne «ja takk, begge deler!» sier Rut.

Og servicetorget tenker de kan bli veldig positivt. Det passer jo inn!

– Biblioteket er jo en informasjonsstasjon fra før, så det er mer naturlig å ha det her enn å legge det adskilt i andre eller tredje etasje. Tanken er spennende, og hvis det fører til flere ressurser til biblioteket, er det slett ikke dumt.

Én tanke om “– Andebu trenger et samlingssted”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s