Temperaturmåling i Stokke

Hvordan oppleves sammenslåingsprosessen blant de ansatte på Stokke bibliotek?

Reklamer

Sammenslåingsprosessen berører mange ulike mennesker med forskjellige ståsteder og forventninger, som har hatt ulike erfaringer og opplevelser av den. Sasbib-bloggen har prøvd å ta temperaturen på sammenslåingen, slik den oppleves akkurat nå på de tre enhetene. Sist snakket vi med ansatte på Sandefjord bibliotek. Denne gangen har vi vært i Stokke og pratet om prosessen og hvordan sammenslåingen har påvirket arbeidshverdagen.

anita2

Anita Klophmann er i sitt rette element blant billedbøkene i barneavdelingen. Hun jobber med de yngste brukerne av biblioteket og driver blant annet med formidling mot barnehagene. Hun mener bibliotekene har vært spart for mye av den usikkerheten en del andre kommunalt ansatte har kjent på under sammenslåingen.

– Vi er blitt spart for mye her på biblioteket. Vi får fortsette med de samme kollegene på samme arbeidsplass, og det er jeg glad for. Jeg har merka det har vært mer usikkerhet i forbindelse med sammenslåingen i andre seksjoner, men her har vi vært veldig skjerma, sier Anita.

Men brukerne har selvsagt lurt på hva som vil skje med biblioteket deres:

– Og da har vi svart at vi fortsatt skal være her, at dette blir positivt for Stokke, og at i lengden skal dette hjelpe oss til å få til enda mer, forteller Anita, som er optimistisk med tanke på fremtiden og glad for de nye kollegene i Sandefjord og Andebu:

– Etter hvert tror jeg folk vil få opp øynene for alt vi kan få til sammen. Men det forutsetter også at politikerne ser det, sånn at vi får ressursene vi trenger. Alt avhenger av det.

Mer plass å boltre seg på står høyt på ønskelisten i så måte.

– NAV er borte, og det frigjør lokaler. Men det er enda uklart hvor mye vi får. Vi ønsker oss veldig et eget rom til arrangement, sånn at vi slipper å flytte på hyller og stoler hver gang – det er både tungt og tidkrevende, sier Anita.

I hvor stor grad er egentlig bibliotekene i nye Sandefjord blitt ett bibliotek? Akkurat det føler hun kanskje henger litt i lufta fremdeles, men ellers har ikke Anita brent inne med spørsmål.

– Vi har blitt oppdatert hele veien, og jeg føler vi har fått all informasjon vi har trengt. Hanne har vært veldig flink til å informere, slår hun fast.

Og ellers har prosessen gått sin gang, uten at det har preget hverdagen hennes så mye.

– Jo, vi har jo forstått at det skulle skje noe. Og folk har vært en del borte, fordi de er med i arbeidsgruppene som jobber med å finne ut av ting. Men vi har ikke merket så mye av prosessen her innenfor disse veggene, sier Anita.

hilde

Hilde Anvik jobber blant annet med formidling mot skolene, og hun er opptatt av at biblioteket skal nå barn og unge. Hun tror det kan ta en stund før folk føler tilhørighet til den nye kommunen sin, og hun har et stort ønske om at biblioteket skal få eget lokale som er ferdig rigget til arrangementer.

Stokke kommune opphørte å eksistere ved årsskiftet, men Hilde tror kommunesammenslåingen for mange blir en lengre prosess enn som så, spesielt på det følelsesmessige planet.

– Vi i Andebu og Stokke kjenner kanskje mest på det, ved at det er vi som har trådt inn i noe. Vi er i en overgangsperiode som bærer i seg både tap og nyvinning.

Hun synes prosessen rundt sammenslåingen har vært åpen, med god informasjon hele veien.

– Der har de vært flinke. Vi har følt oss involvert fra første stund, sier Hilde.

Foreløpig har hun kanskje ikke merket så mange endringer i arbeidshverdagen på biblioteket, det meste fortsetter jo omtrent som før, selv om hun må bemerke at det oppsto en del trøbbel med data og teknisk utstyr «straks vi kryssa datoen.» Men mest av alt er hun opptatt av å se framover og på de mulighetene sammenslåingen gir, særlig i forhold til arrangement.

– På det området kan vi nyte godt av at vi er blitt flere. Allerede har vi fått felles program, og vi «gjenbruker» hverandres arrangement der det er aktuelt. Det er veldig positivt. Det er også et stort ønske fra alle her å få utvidet lokalene, slik at de står ferdig rigget når vi trenger dem. Det er kjempeartig at vi klarer samle opp mot 150 personer her inne, men en stor oppgave å legge til rette for det, sånn som det er nå. Med egen plass for arrangement blir det lettere å oppfylle det klare mandatet vi har fått.

Hun mener det i tiden som kommer vil være viktig å finne de områdene bibliotekenhetene kan samarbeide på.

– Vi må utnytte at vi er blitt større ved å skape arenaer der vi kan dra nytte av hverandres erfaringer, sier hun.

anne-marie-1

Anne Marie Fure har jobbet på Stokke bibliotek siden 1993. Hun ser lyst på at Sandefjord overtar mottak og katalogisering av kulturfondbøker, og hun håper at det etter hvert kan bli aktuelt å holde mer åpent.

Anne Marie føler egentlig ikke arbeidshverdagen hennes er blitt så veldig påvirket av sammenslåingsprosessen. Et par endringer er det likevel:

– Jeg har jo drevet mye med katalogisering, og der blir det forandring, nå som Sandefjord overtar mottaket av det vi får til voksne på Kulturfond.

– Er det et tap for deg?

– Nei, det blir bare bra. De bøkene har en tendens til å hope seg opp, sier Anne Marie.

Hun setter også pris på at hun nå jobber i en kommune med flere medlemmer i Bibliotekarforbundet:

– Vi er tre medlemmer i Bibliotekarforbundet i Stokke  Nå skal vi ha møter med de andre medlemmene i Sandefjord, og velge én hovedtillitsvalgt og en plasstillitsvalgt på hvert bibliotekene. Det ser jeg på som en fordel, forteller Anne Marie.

Hun har opplevd prosessen som veldig lite dramatisk, og hun synes det har vært bra med informasjon underveis. Nå håper hun sammenslåingen skal føre til bedre tilbud for brukerne på biblioteket:

– Det er veldig fint at vi har begynt å samarbeide med de andre om arrangement. Og så har det jo vært snakk om at omfordeling av arbeidsoppgaver kan føre til litt mer åpningstid. Men det er usikkert enda hvordan det blir, sier hun.

Også Anne Marie peker på trøbbel med det tekniske etter årsskiftet – «men det går seg nok til. En kan ikke forvente at alt er på plass med en gang.»

– Hvordan tror du det blir å få servicetorget inn på biblioteket?

– Ja, det er jeg spent på, men det tenker jeg skal fungere fint, bare vi får større plass.

wenche

Wenche Roald Naas er avdelingsleder for barneavdelingen i Stokke, men det er rollen som systemansvarlig som mer enn noe annet har preget hennes forhold til sammenslåingsprosessen. Og fra det ståstedet har det vært noen irritasjonsmomenter etter at kalenderen tippet over til 2017.

– Vi fikk vite detaljene alt for sent. Den endelige beskjeden om ny innlogging og e-postadresse kom ikke før fredag i mellomjula, da folk hadde fri. Jeg var blant dem som ikke fikk oppdatert kontaktene mine i tide, og jeg vet det er e-post jeg ikke har fått som en følge av det, forteller Wenche.

Hun peker på at når man flytter og endrer postadresse, er det vanlig å ettersende post i 2-3 måneder.

– Jeg trodde ikke de kunne kutte tvert. Dette har vært litt irriterende, sier hun.

Videre har det vært utfordringer knyttet til det at de ansatte på Stokke bibliotek må logge seg på Citrix-løsningen til nye Sandefjord via det gamle kommunenettet til Stokke. Blant annet er det stadig problemer med å ta utskrift, både fra jobb- og publikums-PC-er, forklarer Wenche.

Naturlig nok har hun fylt Stokkes plass i arbeidsgruppa for system, som blant annet jobber med å få på plass ett felles biblioteksystem for alle tre bibliotekenhetene. Nå er det snart slutt på å bruke Mikromarc i Andebu og Stokke: Bibliotek-Systemer i Larvik er godt i gang med å konvertere databasene til Bibliofil.

– Begge systemene har både styrker og svakheter, men jeg er innstilt på at det skal bli bra med Bibliofil – selv om jeg har jobba med Mikromarc hele mitt bibliotekliv. Vi har en god dialog med Bibliotek-Systemer, og det er viktig for meg, sier Wenche, som tror det skal gå fint for de ansatte å ta i bruk det nye systemet.

– Vi er forskjellige på hvor fortrolige vi er med IT-verktøy, men vi skal hjelpe hverandre. Vi har fått et nytt motto her i Stokke: «Det går sæ te’!» Det har vi sagt mye nå på nyåret. Og så er vi veldig heldige som har Veslemøy i Sandefjord, som kan begge systemene og har jobbet i Bibliotek-Systemer før.

Som medlem i arbeidsgruppen for system har det vært viktig for Wenche å holde kollegene sine oppdatert.

– Både Hanne og jeg har prøvd å informere så godt som mulig underveis i hele prosessen, og jeg opplever at vi har en veldig åpen dialog her på biblioteket. Utgangspunktet er: Spør oss hvis det er noe du lurer på!

Én tanke om “Temperaturmåling i Stokke”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s