Tror på å gi folk ansvar

– De aller fleste som blir gitt et ansvar, de tar det, sier kommende seksjonsleder Bjarne Sætre.

Reklamer

_dsc0088

– Jeg har vært leder for hele kulturfeltet i Stokke i mange, mange år.
Bjarne Sætre lener seg fram og smiler lurt: – Jeg tør ikke si hvor mange, sier han lavt.

Grunnpilaren i kulturlivet
Han har jobbet i Stokke kommune sammenhengende i 33 år. Men fra nyttår er ikke Sætre lenger kultur- og fritidssjef i Stokke, men seksjonsleder for bibliotek i nye Sandefjord kommune. Det passer ham fint.

– Biblioteket er grunnpilaren i kulturlivet i en kommune, noe man skjermer i nedgangstider og styrker i oppgangstider. Hvis man tar bort et sånt tilbud, får man folket på nakken. Det er så sterkt forankret i lokalsamfunnet, og i alle aldersgrupper, slår Sætre fast.

Forventning og ansvar
– Hvordan tror du andre vil beskrive deg som leder?
– Jeg tror de vil si at jeg er inkluderende. Og at jeg ikke er redd for å gi ansvar. De aller fleste som blir gitt et ansvar, de tar det. Men i ansvar ligger det selvsagt også en forventning om noe tilbake. Jeg prøver å være tydelig på hva jeg forventer, for det er viktig når man gir et ansvar, at det er tydelig definert hva det består i. Jeg stoler på at ting blir utført, og jeg er ikke den som pirker i detaljene. Og jeg mener at innimellom må ansatte ha lov til å feile. Jeg tror ikke jeg er den vanskeligste sjefen å ha med å gjøre. Og ellers får det vi har fått til i Stokke tale for seg selv, sier Sætre med et smil.

Veldrevne bibliotek
I Sandefjord blir Anette Østad enhetsleder. I Stokke og Andebu fortsetter de nåværende biblioteksjefene Hanne Ottoson og Jørgen Hovde, som enhetsledere.

– Som seksjonsleder, hva vi din rolle være i forhold til enhetslederne?

– Enhetslederne skal være ansvarlige for hvert sitt bibliotek, svarer Sætre kontant.

– Dette er ikke et enmannsprosjekt, det er teamarbeid. I fellesskap skal vi utvikle bibliotektilbudet i den nye kommunen, innenfor de rammene vi får tildelt.

Han viser til intervjuet med Siri Fristad Mathisen og sier han ikke kunne vært mer enig med henne:

– De tre bibliotekene er veldrevne! Og jeg kan ikke få fullrost nok det biblioteket jeg kjenner best, altså det i Stokke. Det jeg ser er glødende interesse for faget. For det å formidle. De ansatte jobber med å gjøre hverandre gode, sånn at de får utnyttet til fulle både dagene og kronene. Og jeg mener cluet er at folk blir gitt tillit og ansvar. Så det er noe jeg har tenkt å fortsette med.

På tvers av seksjoner
– Hvor nært vil du være den daglige driften på de tre enhetene?
– Nå skal vi aller først bygge opp og gjøre bibliotekområdet så godt som mulig. Så i oppstarten kreves det mer tid med enhetslederne for å finne formen. Vi skal videreutvikle det som er bra – og kanskje finne ut hvordan vi kan gjøre det enda bedre, sier Sætre.

Han peker også på viktigheten av å kunne jobbe godt på tvers av seksjonene.

– Vi må se på hvordan vi kan utnytte hverandres ressurser på en best mulig måte. Det er mange felles ressurser innen kultur og kulturhus, for eksempel når det gjelder arrangementer. Her har vi så mye god kompetanse, at det bare er å plukke fra øverste hylle, sier Sætre, som har veldig tro på at vi kommer til å få et godt kommunalområde, som evner å samhandle.

Må være endringsdyktige
Det første Bjarne Sætre legger merke til når han kommer inn på et bibliotek, er hvordan man som bruker blir tatt imot.

– Det er ekstremt viktig hvordan folk blir møtt, og det er mitt inntrykk at dette er noe alle tre bibliotekene er flinke til. Det ligger i ryggmargen til de ansatte å være oppmerksomme i forhold til brukerne, og de er ekstremt lojale mot dem. Biblioteket er jo et lavterskeltilbud, og dermed er det mange forskjellige slags mennesker som gjør seg bruk av det. Brukernes behov og ønsker er i stadig endring. Bibliotekene må derfor være endringsdyktige – noe de er. Bibliotekene er ikke museale institusjoner.

_dsc0109

Viktig stedsutvikler
I nye Sandefjord kommune ligger bibliotek under samme kommunalområde som stedsutvikling. Det er langt fra noen tilfeldighet, mener Sætre.

– I nye Sandefjord er biblioteket tiltenkt en viktig rolle som aktiv utvikler av steder. I både Andebu, Stokke og Sandefjord skal biblioteket være med og styrke stedets identitet og utvikle demokratiet lokalt. Biblioteket er en viktig sosial arena og et samlingssted. Lokalmiljøet spiller på biblioteket, og biblioteket spiller på lokalmiljøet, sier Sætre, som også peker på gode erfaringer med samarbeid med andre grupper og instanser i og på tvers av kommunene.

Videre diskuteres det fortsatt om de planlagte servicetorgene i Stokke og Andebu skal legges til bibliotekene.

– Vi må bruke tid på å se på hvilke funksjoner som eventuelt kan legges i tilknytning til bibliotekene, sånn at de blir mer tilgjengelige. Men det kan bli en utfordring å definere hva som skal legges til et servicetorg.

Artotek for nye Sandefjord
Til slutt vil Sætre benytte anledning til å skape litt blest rundt artoteket på biblioteket i Stokke.

I 1958 forærte Sverre Solum 50 litografier og raderinger til Stokke bibliotek, som siden har vært til utlån. Dette var noe helt nytt og unikt i norsk biblioteksammenheng. Med de 50 opprinnelige verkene som grunnstamme har samlingen i dag vokst til å omfatte omtrent 300 kunstverk.

– Og det er ikke amatørkunst det er snakk om. Fram til nå har bare innbyggerne i Stokke kommune hatt glede av dette, men etter sammenslåingen vil samlingen komme befolkningen i hele den nye kommunen til gode, forteller Sætre.

Én tanke om “Tror på å gi folk ansvar”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s