Drømmedag med bibliotekkolleger

Om bare to og en halv måned er bibliotekene i Sandefjord, Andebu og Stokke enheter under samme seksjon. Fredag 14. oktober tok de ansatte busshjulene fatt for å bli bedre kjent med sine fremtidige kolleger og deres arbeidsplasser og nærmiljø.

Reklamer

09:00 – Sandefjord bibliotek_dsc0295

I arrangementskroken får sandefjordingene selskap av stadig flere kolleger fra Stokke og Andebu. Litt etter litt utvider stolringen seg og vokser lenger bort fra bordet i midten. Samtidig minker innholdet i den store dunken med kaffe. Noe må man ha å våkne på.

_dsc0297Chantal Søgaard ønsker velkommen på vegne av Bli kjent-gruppa, som også består av Hanne Møyland og Hanne Ottoson. Sammen har de planlagt og organisert det tette programmet for dagen.

Anette Østad, leder for voksenavdelingen og kommende enhetsleder i Sandefjord, tar ordet og presenterer kort det som blir den langt største bibliotekenheten i nye Sandefjord. Så skyves stolene tilbake, og vi begir oss inn mellom bokhyllene på biblioteksafari.

Ferden går over «torvet» ved skrankene og innover mot døra til lesesalen. Anette forteller kort om Hvalfangstsamlingen og hvordan den har funnet veien til Sandefjord bibliotek. Ulike rom og deler av biblioteket pekes ut. Mulige fremtidige omrokkeringer skisseres.

_dsc0302

Den koselige ungdomsavdelingen, et eget rom med sofa og spillkonsoller, er ikke større enn den må være.
– Det blir fort litt fullt her når det kommer en hel skoleklasse, forteller Kjersti Gulli Lunde. Dette er hennes territorium, så her overtar hun omvisningen og svarer på spørsmål.

_dsc0304

Anette leder oss opp i andre etasje.

Det er ikke alt det er like enkelt å få gjennomslag for å endre på. Den rådhusgrønne fargen, som har preget veggene inne på biblioteket siden bygningen ble fullført i 1975, faller inn under denne kategorien, forklarer Anette.

_dsc0311

Inger Sofie Frog Austnes er avdelingsleder for den levende barneavdelingen i andre etasje. Hun fremfører lekent dikt hun finner på et gjenglemt bokmerke og ryggene på en bunke hendig feilplasserte bøker.

_dsc0317

Tale Bergan overtar stafettpinnen i det hun tror må være bibliotekets mest brukte rom: Eventyrrommet. Hun forteller at de nettopp har omorganisert bøkene i lavere hyller og kasser, sånn at det skal være lettere for de helt unge lånerne å få tak i dem.


FØRSTEINNTRYKKET
Hva er det første som slår deg når du kommer inn på Sandefjord bibliotek?

Hanne Møyland fra Andebu bibliotek svarer:
–At her er alt i orden og veldig på stell. Akkurat sånn som jeg liker det. Det er vel sånn det må være på et så stort bibliotek. Og jeg fikk så lyst til å bare begynne å jobbe i den barneavdelinga der!


Omvisningen i Sandefjord og den første timen av bli kjent-dagen er fullført. Nå går ferden videre.

10:00 – Avreise fra Sandefjord
_dsc0319

«Bibliotekekspressen» står klar til avgang. En halvtimes busstur til Andebu er vel ikke å regne som dødtid, men som en mulighet til å faktisk bli litt bedre kjent, i hvert fall for dem som tør sette seg ved siden av noen de ikke kjenner.

Det ble ikke noe besøk på Vidaråsen Landsby denne gangen, men Beate Apall-Olsen, som er virksomhetsleder kultur i Andebu, veier opp litt ved å fortelle om historien til og filosofien bak landsbyen.

10:30 – Sukke Gård og Signo
_dsc0326

_dsc0331Kom og lytt til lyset når det gryr av dag
Solen løfter sin trompet mot munnen.
Lytt til hvite sommerfuglers vingeslag;
Denne dag kan bli vår beste dag!

Signo, som yter tilbud for døve og døvblinde som har behov for tilrettelagte tiltak og tjenester, er første stopp i Andebu. Assisterende generalsekretær Ken Davidsen viser frem Tomaskirken, som er konstruert spesielt for mennesker som verken ser eller hører, og forteller om stiftelsens historie. Lysorgelet spiller i taket mens verdens største vibrasjonsgulv dirrer under tærne.

_dsc0333

Litt forsinket går vi fra Tomaskirken og tilbake til bussen. Det blir ikke tid til å stoppe ved skulpturinstallasjonen «Kjennetegn» i Andebu sentrum, men Beate forteller om dens tilblivelse i bussen på vei ned fra Sukke.

11:45 – Andebu bibliotek
_dsc0335

Et lite bibliotek ved åkerkanten. Med store, lyse vinduer og en litt gammel utlånsautomat holdt sammen av pakketeip.

_dsc0339

Biblioteksjef og kommende enhetsleder Jørgen Hovde gir en liten omvisning, ned reolene med skjønnlitteratur for voksne, peker ut barnekroken, viser stolt fram ungdomsrommet og avslutter i den skjermede «voksenkroken» med dagens aviser og den turkise lyttestolen.

12:00 – Lunsj i Andebu
_dsc0343

Lunsjen inntas i kantina over biblioteket. De to store formene med tykk, luftig pai kommer fra Vevkroken, som drives av Signo.


FØRSTEINNTRYKKET
Hva er det første som slår deg når du kommer inn på Andebu bibliotek?

Chantal Søgaard og Tale Bergan fra Sandefjord bibliotek svarer:
– Jeg fikk et veldig positivt inntrykk! Det er moderne og lyst her. Det kommer masse lys fra de store vinduene, og det er egne lys over hyllene, sier Chantal.
– Og så er det veldig fint hvordan de har klart å lage rom til alle brukerne, selv med så lite lokale. Det ser ut som alle er ivaretatt, både barna, ungdommene og de vokse, sier Tale.12:30 – Sti for øye i Stokke
_dsc0345

Bussen tar oss til Fossnes i Stokke og utendørsgalleriet Sti for øye, hvor vi følger Elfi Sverdrup forbi Morpheus og langs stien under de høstlige trærne. Hun setter i kontekst de mange kjærlighetserklæringene til vestfoldskogen som gjemmer seg her inne.

_dsc0355

«Fremmed fugl» av Morten Juvet. Her har en gigantisk afrikansk perlehøne krasjlandet i bøkeskogen.

_dsc0374

«Lydstrålen» med dikt av Harald Sverdrup. Man hører dem bare hvis man legger øret mot trestammen.

_dsc0383

Blås på meg barn!

Fang mine stigende stjerner
og kikk på min gule sol
– som brenner i gressets grønne himmel –
med alle de undrende øyne.

La de små barn komme til meg
for de vet ikke hva ugress er.

Elfi Sverdrup fremfører farens dikt «Løvetannens bønn» under edderkoppnettet i Poesioasen.

_dsc0390

Her er de i selveste «Himmeltrappen» (Todd Saunders), nesten alle sammen: De ansatte på biblioteket i nye Sandefjord. (Minus noen som jobber, et par avhoppere og fotografen.)

_dsc0394

«Blåbær» av Sverre Tveito Holmen. Om noen minutter går bussen videre. Men først er vi på bærtur.

Bussen kjører gjennom Vear, som snart blir en del av Tønsberg kommune. Hanne Ottoson peker ut pensjonistskolen Nestor i Melsomvik og forteller kort om Brunstad/Oslofjord Convention Center.

14:00 – Stokke bibliotek
_dsc0398

Hanne Ottoson, biblioteksjef og kommende enhetsleder i Stokke, inntar prekestolen og løfter armene mot lysarmaturen – som nettopp er blitt hevet litt, med hjelp fra Sandefjord. Nok et et eksempel på at samarbeidet allerede er litt i gang. Nå blir det plass til å montere lyskastere når lyd-og lysutstyret skal oppgraderes.

Røde bokhyller. Relativt nytt gulv. Artoteket i andre etasje. Hanne peker og forteller om biblioteket, som fylte 100 år i fjor. Og om boka, som hun mener fremdeles må stå i sentrum for bibliotekdriften.

_dsc0401

Wenche Roald Naas, avdelingsleder for barneavdelingen, er siste dame ut. Hun forteller om bibliotekes arbeid opp mot skoler og barnehager, kategorisering av faktabøker for barn – og det lille huset under trappa.


FØRSTEINNTRYKKET
Hva er det første som slår deg når du kommer inn på Stokke bibliotek?

Heidi Haraldsen og Lene Henriksen fra Sandefjord bibliotek svarer:
– Det er veldig morsomt med artoteket. Kunst til å låne med seg hjem, noe sånt har vi ikke i Sandefjord! Og så er det et lite og koselig bibliotek. Jeg jobber i barneavdelinga i Sandefjord, så jeg måtte se litt nærmere på deres også, sier Heidi.
– Det er første gangen jeg er her, og jeg hadde ikke noen forventninger på forhånd. Men det er inspirerende å være her. God atmosfære! Og veldig god idé med eget krimrom. Med signaturene til Jan Mehlum og Tom Kristensen på veggen! Det har vært spennende å se hvordan det er hos våre nye samarbeidspartnere, sier Henriksen.


Hanne Ottoson takker for dagen på vegne av Bli kjent-gruppa. De ansatte fra Stokke blir igjen, mens resten tar bussen tilbake til Sandefjord.

Og nå kjenner vi hverandre litt bedre.

2 kommentarer om “Drømmedag med bibliotekkolleger”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s