Klar for jobben som enhetsleder

Anette Østad tar styringen i Sandefjord fra nyttår

Reklamer

_dsc0118
Fra nyttår er hun nybakt enhetsleder, men Anette Østad, som i dag er leder for voksenavdelingen, er langt fra noen fersking på Sandefjord bibliotek.

– Jeg kan si jeg alltid har jobbet her. Sandefjord bibliotek har vært mitt eneste arbeidssted – det er her jeg har hatt hele min yrkeskarriere, forteller Østad.

Alltid hjemme på biblioteket
Hun ble ansatt i 1998, som nyutdannet fra Bibliotekhøgskolen i Oslo, i en nyopprettet stilling på barneavdelingen. Men egentlig ligger starten enda lenger tilbake.

– Jeg vokste opp i Sandefjord og var mye på biblioteket. Jeg har alltid følt meg veldig hjemme her. Men jeg tenkte på å jobbe med andre ting også, og da jeg skulle studere, søkte jeg i utgangspunktet på informatikk. Men jeg kom fram til at det jo er mye system og informatikk på et bibliotek også. Og det fascinerte meg kanskje mer enn bøkene, selv om jeg alltid har vært glad i å lese. Det å finne fram i jungelen av opplysninger. Søke svar på spørsmål. Det var det jeg syntes var gøy, forteller Østad.

18 år med ulike ansvar
Stillingen hun fikk på barneavdelingen var opprettet i forbindelse med Den kulturelle skolesekken, for Sandefjord var en foregangskommune for den typen tilbud.

– Så det ble starten min her. I barneavdelingen. Med klassebesøk. Og formidling. Men etter hvert ble jeg spurt om jeg ville jobbe med ungdom, og ungdomsavdelingen lå under voksenavdelingen. Så jeg byttet over dit, forteller Østad.

Etter enda noen år ble hun IT-ansvarlig, en stilling hun hadde fra 2009 til 2013, da hun ble ansvarlig for voksenavdelingen.

– Og sånn har 18 år gått, sier Østad.

Utviklet seg i takt med biblioteket
I løpet av den perioden har biblioteket endret og utviklet seg.

– Og jeg har utviklet meg i takt med biblioteket, sier Østad. For eksempel har formidling fått en sterkere plass med årene.

– Og det føltes som en bøyg til å begynne med, det var noe jeg måtte jobbe med. Men det også kom etter hvert. Og nå i dag handler det stadig mer om arrangementer, og det var heller ikke noe jeg hadde mye om på bibliotekhøgskolen. Men det er noe jeg har lært om underveis i karrieren, forteller hun.

Lyttende leder
Hvordan tenker du at du oppleves som leder?
– Jeg håper de synes jeg er flink til å lytte, for det er noe jeg prøver å være. Jeg er glad i engasjement og kreativitet. Og jeg prøver å være lydhør og å fange opp signaler fra kolleger når de har idéer eller noe på hjertet. Det er ikke alt man får tatt tak i eller som det er tiden for å gjennomføre, men jeg synes vi får til veldig mye her. En gjør det når folk er motiverte, sier Østad.

Hun har ikke revolusjon i tankene når hun tar fatt på jobben som enhetsleder.

– Men det er klart, jeg er en annen person, og biblioteket vil formes ut fra lederstilen og hvilken type person lederen er. Og i utgangspunktet er jeg ikke redd for endringer, men det viktigste er at vi fortsetter med å bygge videre på det som fungerer og som vi er gode på. Noen av våre grunnoppgaver er å gi innbyggerne i Sandefjord tilgang til litteratur og opplysning, være en møteplass som også kan gi en opplevelse og vekke nysgjerrighet.

Strekker seg langt for brukerne
Hvordan vil du beskrive Sandefjord bibliotek?
– Jeg tror vi fremstår som et åpent bibliotek hvor det er hyggelig å være, som yter veldig god service. Vi strekker oss svært langt for brukerne våre. Og så håper jeg og tror at de ansatte her opplever det som at vi er åpne med hverandre og har en åpen tone, at de finner arbeidsplassen sin inkluderende. Vi liker å jobbe sammen. Vi har idéer. Legger dem frem. Tar tak i dem og får dem i virksomhet, og det trenger ikke ta så lang tid heller. Det er ofte god energi og mye engasjement her.

Det overordnede blikket
Som enhetsleder, hva vil din viktigste oppgave være?
– Ja, det har jeg tenkt en del på. Jeg mener det må være å se til at vi driver på rett måte, at vi er på rett vei. At vi gjør det som vi er ment å skulle gjøre. At vi gir et godt tilbud til publikum og fremstår som seriøse og profesjonelle. Altså å ha det overordnede blikket på ting. Det er viktig å kunne ha det perspektivet og kunne ta avgjørelser ut fra det.

_dsc0125Samarbeid mellom enhetene
Hvordan kan bibliotekene i Sandefjord, Stokke og Andebu styrke hverandre?
– Det arbeidet som er i gang i de ulike arbeidsgruppene, er på sporet. Vi kartlegger områder hvor vi er sterke, sånn at vi kan bygge videre på dem. De ansatte har egenskaper og kompetanse vi kan få glede av på tvers. Og så gjelder det å finne fram til hva som er fornuftig bruk av personal og ressurser, sier Østad, men peker på at vi på dette stadiet ikke vet alle detaljene i akkurat hvordan og hvor tett vi skal jobbe sammen.

– Vi må bare begynne med de innlysende områdene, som for eksempel felles biblioteksystem,  og jobbe oss ut fra det. Etter hvert vil det tre tydeligere frem hvilke områder det er logisk å samarbeide på, konkluderer hun.

Godt inntrykk av prosessen
Hun har et godt inntrykk av sammenslåingsprosessen så langt og berømmer den innsatsen de nåværende biblioteksjefene har gjort.

– Holdningen deres har vært at «dette skal vi få til!» Det ser ut for meg som de har en god tone og gode samtaler, og at de stort sett er enige. Utad, i hvert fall – jeg har jo ikke vært med på møtene, legger Østad til med et lite smil.

Det med møtene blir det dog en endring på, siden hun som kommende enhetsleder fra nå av vil være med i styringsgruppa for sammenslåingen av bibliotekene.

– Nå fremover kommer det til å bli stadig klarere hva sammenslåingen egentlig vil innebære og hvordan den vil påvirke oss, og da handler det om å få informasjonen ut. De ansatte må føle at de er delaktige i endringene som skjer, og at de holdes oppdatert. Det er viktig, understreker Østad.

Levedyktig som møteplass
Til slutt: Hvordan ser et fremtidsrettet, relevant og levedyktig bibliotek ut?
– Det er en møteplass, svarer Østad kontant.  – Det er det første som slår meg. En møteplass for alle, på tvers av alder og bakgrunn, uansett hva de tror på og hva de mener. Biblioteket må inspirere og engasjere folk, gi dem lyst til å lære og oppleve, og de må føle tilhørighet til biblioteket sitt.

Én tanke om “Klar for jobben som enhetsleder”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s