Sjefsintervju: Jørgen Hovde

Sammenslåingen sett fra Andebu!

Reklamer

Sasbib-bloggen har tatt runden og intervjuet de tre biblioteksjefene.

Her kan du lese hva Jørgen Hovde, biblioteksjef i Andebu, tenker om sitt bibliotek, prosessen vi er inne i og bibliotekenes fremtid.

02a

Klikk her for intervjuet med Hanne Ottoson
Klikk her for intervjuet med Hans Gjerløw

– Hvordan vil du beskrive Andebu bibliotek?
– Andebu bibliotek er et kulturhjerte i Andebu. Det er et veldrevet bibliotek, vil jeg påstå, med dyktige medarbeidere med stort engasjement for å skape et relevant, aktuelt og interessant tilbud for innbyggerne. Vi er veldig gode til å lese samtida i det lokale miljøet og å ta den inn i biblioteket, i form av debatter og interessante arrangementer.

Samtidig har vi økt aktiviteten veldig de siste åra. Vi har hatt positive tall alle de fire siste åra, både i utlån, antall besøkende og annen aktivitet. For eksempel har vi begynt å jobbe veldig aktivt mot ungdom.

Vi har vært et satsingsområde for kommunen, og det er det ikke alle bibliotek som kan skilte med.

– Hvordan kan Andebu bibliotek bidra til at 1+1+1 blir mer enn 3?
– Vi er et ganske lite bibliotek, og det betyr at vi som jobber her har flere generelle oppgaver enn de har på et større bibliotek. Alle må kunne gjøre alt. Det tror jeg gjør at vi kan se ting i andre perspektiv. Det kan gjøre at vi er effektive på noen områder andre ikke er. Og motsatt, så klart. Men ved at vi lærer av hverandre kan 1+1+1 bli mer enn 3!

– Hvordan vil de to andre bibliotekene gjøre Andebu bibliotek bedre?
– Det handler om muligheten til mer samkjøring. Vi trenger ikke lenger sitte på tre steder og gjøre de samme oppgavene. Med sentralisering vil vi kunne frigjøre ressursene til å styrke det desentraliserte. For eksempel kan vaktplaner koordineres og lages sentralt, og vi kan vikariere på tvers mellom avdelingene. Som det er nå er det tungvint for Andebu bibliotek å delta i felles arenaer, fordi vi er så få.

Og selvsagt vil et større fagmiljø styrke bibliotekets kompetanse. Vi blir bedre av å ha flere kompetente medarbeidere rundt oss.

– Hva kjennetegner en ryddig sammenslåingsprosess?
At alle opplever å bli hørt, og at informasjonsflyten og kommunikasjonen er god. Kommunikasjon er nøkkelen, for glemmer en å prate med de berørte, vet en heller ikke hva de har behov for å vite. I en slik sammenslåing kan ikke alle bli helt fornøyde med alt, men med en ryddig prosess får alle forståelsen av hvorfor det blir som det blir.

– Hvilke utfordringer med fusjonen vil bli mest krevende for bibliotekene?
Å skape en felles kultur viser seg gjerne å være det vanskeligste ved fusjoner. Likevel, det skal jo være greit å ha sin identitet knyttet til en bestemt avdeling. Å kunne si at man er en del av nye Sandefjord bibliotek, men at man jobber i Stokke, for eksempel.

Ellers er det et stort spektrum av ting som må samkjøres, fra felles biblioteksystem og åpningstider til arrangementer. Det ligger flere utfordringer her, og det er mange ulike meninger og interesser, men det er for tidlig å si hva som vil vil reelle humper på veien mot et nytt bibliotek.

– Hva vil de viktigste oppgavene til biblioteket være i fremtiden?
Det er todelt: Biblioteket skal være en arena for arrangementer, en debattarena og en møteplass, som skaper gode øyeblikk. Og vi skal være en informasjonsformidler og drive folkeopplysning ved å tilgjengeliggjøre og formidle informasjon. Vi er i kjernen av demokratiet. Ved å opplyse folk, både med kulturelle opplevelser og gjennom kompetanseheving.

– Noen avsluttende ord?
Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med alle nye kolleger i det nye biblioteket!

4 kommentarer om “Sjefsintervju: Jørgen Hovde”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s