Sjefsintervju: Hans Gjerløw

Sammenslåingen sett fra Sandefjord!

Reklamer

Sasbib-bloggen har tatt runden og intervjuet de tre biblioteksjefene.

Her kan du lese hva Hans Gjerløw, biblioteksjef i Sandefjord, tenker om sitt bibliotek, prosessen vi er inne i og bibliotekenes fremtid.

01


Klikk her for intervjuet med Jørgen Hovde

Klikk her for intervjuet med Hanne Ottoson

– Hvordan vil du beskrive Sandefjord bibliotek?
– Når jeg står så oppi det som jeg gjør og har gjort det nesten hele livet… da er det ikke bare bare å se hva som er ønsketenkning og hva som er realitet!

Strukturelt er vi veldig uformelle og lite planorienterte. Dette er et hus der folk gjør ting ut fra realkompetanse like mye som formell kompetanse. Vi har vel aldri lagd en bibliotekplan eller virksomhetsplan. Vi bruker ikke ressurser på de formelle tinga, men snakker tett sammen. Vi er gode på kommunikasjon! Og ja, det har nok mye med min legning å gjøre. Jeg har tenkt å gå ut herfra uten å ha lagd én sabla plan!

Mye av det vi gjør er med basis i å skulle svare på henvendelser fra brukerne umiddelbart. Vi er ekstremt brukerfokuserte! Alt vi gjør skal være brukerrettet – det er høyeste prioritet. Brukerne er en, to og tre! Jeg er nøye med at katalogisering og rydding alltid skal komme i neste rekke! Så publikumsfokuset, det er veldig under huden på personalet her.

Det gir seg utslag i at vi blir oppfattet som noe verdifullt. Rådmannen har gang på gang villet kutte i midlene våre, men det går ikke politikerne med på. Derfor har vi hatt stabile rammebetingelser i mange år – bedre enn mange andre byer. Det at vi har søndagsåpent er en følge av det samme. Det var ikke rådmannen som tok initiativ til det, eller jeg, men et enstemmig bystyre, som ønsket å fremme biblioteket som møtested.

– Hvordan kan Sandefjord bibliotek bidra til at 1+1+1 blir mer enn 3?
– Det vil bli naturlig å samle en del funksjoner på ett sted. Som drifting av IT-systemene, eller katalogisering, for eksempel: Nå gjør vi jobben tre ganger på tre steder. Snart kan vi legge til tre eksemplarer på en gang i stedet – og det er ikke stort mer jobb enn å legge til ett.

Ellers har vi i Sandefjord mye å bidra med når det kommer til arrangementer – på grunn av størrelsen har vi jo egne folk som jobber med det. Det går på hvordan vi utnytter vår samlede kompetanse. Vi må bli flinke til å bruke hverandre.

– Hvordan vil de to andre bibliotekene gjøre Sandefjord bibliotek bedre?
– De som jobber i Andebu og Stokke besitter garantert en god del kompetanse og kunnskap som vi ikke har her. Og deres mediesamlinger vil være med og styrke totalen. Nå ser vi ikke til hverandre når vi kjøper inn. I fremtiden trenger vi for eksempel ikke kjøpe inn tre eksemplarer hvis vi ser at ett er nok for hele kommunen.

Jeg merker når jeg snakker med Hanne og Jørgen at de kan ha andre syn og tilnærminger til en del ting ting. Og det er lærerikt!

– Hva kjennetegner en ryddig sammenslåingsprosess?
– Det kommer an på hvor i prosessen man er. Tidlig må det være stor takhøyde og rom for innspill, og alle må få muligheten til å delta. Men ting kan ikke hale ut for lenge, og det kan ikke være demokrati i den forstand at man har avstemninger om alt. Noen må ta beslutninger underveis, og området for prosess og flyt må stadig innskrenkes. Det må ikke være så mye prosess at man aldri blir ferdig.

– Hvilke utfordringer med fusjonen vil bli mest krevende for bibliotekene?
– Tidsressursene! Rett og slett det at vi skal finne tid til å gjennomføre alt dette samtidig som vi fullt ut fortsetter normal drift på alle områder, fra oppfølging av brukere til gjennomføring av arrangementer.

Vi kommer til å bli nødt til å stramme inn på hvordan vi bruker tiden vår. Jeg vet jeg provoserer en del med dette, men jeg bruker å sammenligne den tiden man har tilgjengelig med skuffer og skap: Man fyller opp det men har. Har man liten plass hjemme, er man mer bevisst hva man tar vare på. Og har man mindre tid, er man mer bevisst hva man bruker den på. Og dette året blir vi nødt til å spørre oss selv hva som er godt nok. Kanskje trenger man ikke gjøre alt 100 prosent, kanskje er 95 prosent – eller 80 prosent – nok?

– Hva vil de viktigste oppgavene til biblioteket være i fremtiden?
– Mange skal ha det til at bibliotekene er så pressa av alt på Internett, av streaming og av e-bøker. Men vi har et stort konkurransefortrinn: Vi er et fysisk sted med levende mennesker! Med dette som utgangspunkt tilbyr vi tjenester, som vi skal videreutvikle.

Biblioteket står i motsetning til algoritmene på nettet, som anbefaler og setter sammen spillelister, men bare gir oss mer av det samme. For det er i møtet med levende mennesker vi kan avvike fra gamle mønster og oppdage noe nytt. Det er sånn man kommer videre, ved å bli utsatt for noe helt annet.

Litteraturhusbibliotekene er en fin utvikling, men vi skal ikke komme dit at vi hiver ut alt det biblioteket har vært. Det er noen som tror det er om å kaste ut så mange bøker som mulig, men de har misforstått. Satt på spissen: Vi skal ikke bli et lekeland eller en teaterscene. Vi må tørre å stå for at vi er bibliotek. Og jeg taler for fortsatt respekt for dannelsesbegrepet: Vi er en dannelsesinstitusjon og kan ikke bli en ren underholdningsaktør. Selv om vi skal være litt begge deler. For å bruke Harald Griegs ord: Vi er både «børs og katedral». Men jeg føler flere og flere blir bare børs, og dit vil vi ikke.

– Noen avsluttende ord?
– Jeg gleder meg til dette her! Jeg opplever samarbeidet med Jørgen og Hanne som veldig godt, og jeg har tro på at det blir bra for alle. Selv om det selvsagt vil bli noen humper óg. Det er naivt å tro noe annet – det er sånn livet og verden er. En går rundt og lengter etter normale dager, da alt går som planlagt og smurt. Men saken er vel at det normale egentlig er at det skjer ting en ikke kan forutse. Men er det ikke nettopp det uforutsigbare som gjør livet interessant og morsomt – sånn innenfor rimelighetens grenser i hvert fall?

5 kommentarer om “Sjefsintervju: Hans Gjerløw”

  1. Det varmer et bibliotekarhjerte å lese nest siste avsnitt fra Hans Gjerløw om Litteraturhusbibliotekene og vår rolle som bibliotek !

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s