Sjefsintervju: Hanne Ottoson

Sammenslåingen sett fra Stokke!

Reklamer

Sasbib-bloggen har tatt runden og intervjuet de tre biblioteksjefene.

Her kan du lese hva Hanne Ottoson, biblioteksjef i Stokke, tenker om sitt bibliotek, prosessen vi er inne i og bibliotekenes fremtid.
01c


Klikk her for intervjuet med Hans Gjerløw
Klikk her for intervjuet med Jørgen Hovde

Hvordan vil du beskrive Stokke bibliotek?
– Da må jeg nesten si det alle som kommer inn her sier: At det er hyggelig her, og at biblioteket er et sted der folk trives og føler seg velkomne. Og det er jeg veldig opptatt av at de skal gjøre. Når noen kommer inn, løfter vi blikket og sier “hei”. Alle skal bli sett – det er viktig for folk. Kanskje er jeg den som ser og hilser på akkurat den personen i dag? Det betyr mye for mange. Denne formen for nærkontakt er mulig på grunn av størrelsen vår.

Jeg har også veldig dyktige medarbeidere, som hver og en gjør sitt beste for at brukerne hele tiden skal få en god bibliotektjeneste.

Vi ligger midt i lokalmiljøet og er Stokkes form for kulturhus. Folk her er flinke til å slutte opp om biblioteket, og vi har Bibliotekets venner som bidrar til dette. Det er mange folk på arrangementene, og vi har en stamme trofaste lånere som kommer hit hele tiden. Barnehagene er flinke til å bruke oss, og vi driver mye med formidling.

– Hvordan kan Stokke bibliotek bidra til at 1+1+1 blir mer enn 3?
– Den kompetansen og det engasjementet vi har, det er det vi kan bidra med. Vi har ivrige medarbeidere som har mye å gi i det nye samarbeidet. Hvis vi kan bruke kompetansen på kryss og tvers og drive gjensidig erfaringsutveksling mellom alle tre bibliotekene, er det vinn vinn.

– Hvordan vil de andre to bibliotekene gjøre Stokke bibliotek bedre?
– Gjennom frigjøring av ressurser, det er én ting. For eksempel ligger det en del administrasjon til min stilling. Ved at vi frigjøres fra administrative oppgaver vil vi få mer ressurser, for eksempel til å ha lengre åpningstider. Det blir av praktisk betydning for brukerne – og det er jo fortsatt dem vi er til for.

Jeg veldig glad i gjenbruk av gode idéer og arrangementer. Hvis vi gjør noe som fungerer ett sted, kan vi gjøre det samme på alle bibliotekene.

Og så er det det samme som på forrige spørsmål: Kompetanse på kryss og tvers. Alle har en eller annen ting de er innmari gode på, og nå kan vi utnytte det enda bedre! Det snakkes mye om de gode fagmiljøene. Om de store fagmiljøene. Og vi kommer til å bli flinkere sammen!

– Hva kjennetegner en ryddig sammenslåingsprosess?
– At alle får informasjon fortløpende. Og hvis det ikke er ny informasjon, må man i det minste ha beskjed om at ting står stille. Usikkerhet må ryddes unna, så ikke folk føler seg utrygge. Man kan ikke gå rundt og lure på om man har jobb til neste år. Jeg har vært med på omorganiseringer tidligere, som ikke gikk helt på skinner, og jeg vet at beslutninger som bare kommer ovenfra, sjelden er av det gode. Det må skapes forståelse for det vi driver med. Hvorfor gjør vi dette? Hva skal vi oppnå? Alle må inkluderes. Jo, når det kommer til stykket, må noen beslutte. Folk kan ikke bare mene i all evighet – til slutt må man skjære gjennom. Men alle må føle at de er medeiere i denne sammenslåingen.

– Hvilke utfordringer med fusjonen vil bli mest krevende for bibliotekene?
– Å få til at vi føler oss som én enhet, å skape en fellesskapsfølelse mellom de tre bibliotekene. Og så er det mange praktiske ting som må ordnes, men det skal vi sette oss ned og løse underveis. Det går sin gang, med litt tålmodighet.

Vi må ikke være redde for å prøve oss fram. Vi kan ikke være redde for å feile. Hvis noe ikke blir riktig, må vi kunne gå tilbake og prøve på nytt. Og vi må være lydhøre for innspill, både nedenfra og ovenfra, sånn at de gode tankene kommer fram. Ellers tror jeg ikke vår verden kommer til å endre seg dramatisk: Brukerne skal fortsatt være i fokus.

– Hva vil de viktigste oppgavene til biblioteket være i fremtiden?
– Jeg er så gammeldags at jeg tror bøker er det viktigste fremdeles. Å formidle litteratur og skaffe faglitteratur til dem som trenger det skal fortsatt være barnet i badevannet vårt. Å pushe bøker på barn fra de er små, så de lærer lesekunsten og finner leselysten. Og så får alt det andre – forestillinger, møter og arrangementer – være krydder på toppen. Vi kan ikke bli bare en teaterscene, selv om vi er det også. Jeg sier «ja takk, begge deler», men det andre skal ikke komme i veien for boka og formidlingen av den, enten den er på papir eller digital, for der har vi fremdeles en veldig viktig oppgave å utføre.

Bibliotekene har også en jobb med å bidra til integrering av dem som kommer til Norge. Det kan være gjennom norskundervisning, språkkafeer eller kvinnegrupper, for eksempel. Der er vi en av mange aktører, men biblioteket er særlig viktig for innvandrerkvinner, siden vi blir regnet for å være en trygg arena.

Vi har også en jobb å gjøre i forhold til den digitale hverdagen. I dag er det forventet at alle skal mestre det digitale, og her kunne bibliotekene gjort mye mer for å hjelpe mange flere.

– Noen avsluttende ord?
– Jeg kjenner jeg er blitt litt utålmodig i forhold til sammenslåingsprosessen. Ting har tatt tid! Fra 2017 er vi sammenslått – og det er så mye som må være på plass til da. Så nå kjenner jeg at jeg virkelig er klar for å begynne på det rent praktiske!

Det hadde vært veldig morsomt om vi fikk til noe synlig fra 1. januar 2017! Noe vi kan vise fram for politikere og brukere, som er en forbedring, noe vi ikke kunne gjort alene. Noe som viser at 1+1+1 faktisk er mer enn 3! Og så gleder jeg meg til å bli bedre kjent med alle de nye kollegaene!

5 kommentarer om “Sjefsintervju: Hanne Ottoson”

  1. Setter også stor pris på Hanne Ottosen sine tanker om -Hva de viktigste oppgavene til biblioteket vil være i fremtiden…!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s