Den første samlingen

Reportasje fra samlingen i Sandefjord fredag 13. mai

Reklamer

Fredag 13. mai møttes de ansatte på bibliotekene i Sandefjord, Andebu og Stokke til en første felles samling på Sandefjord bibliotek. Hensikten var å bli litt bedre kjent med hverandre, å bli oppdatert på sammenslåingsprosessen, og å begynne å lukte på noen av de mange små og store problemstillingene som følger med fusjonen.

04 - Siri og salen
Delprosjektleder og kommunalsjef for kultur, friluftsliv og by- og stedsutvikling Siri Fristad Mathisen innledet samlingen med en oppdatering på status for sammenslåingen.

Denne dagen er det bare litt over 33 uker igjen til 1. januar 2017. Skarve 233 dager, kun 5600 flyktige timer – til vi alle er kollegaer på samme bibliotek, fordelt på tre avdelinger i samme kommune.

02 - Ønsker velkommen
Hans Gjerløw ønsker velkommen.

– Det er helt nødvendig at vi alle kommer sammen nå. Det er så mye folk lurer på, så mange spørsmål som må avklares. Så dette er det første møtet av flere, sier Hans Gjerløw, biblioteksjef i Sandefjord, som hadde æren av å ønske alle velkommen.

Går for fortsatt suksess
Først ute på møtet var delprosjektleder og kommunalsjef for kultur, friluftsliv og by- og stedsutvikling Siri Fristad Mathisen, som oppdaterte på status for prosessen innenfor sitt ansvarsområde.

– Nå starter vi kartleggingssamtaler med lederne. Det neste blir å ansette seksjonsledere for kultur, bibliotek og park. Når de er på plass, blir det å bestemme ledere på nivået under der igjen, altså for de tre avdelingene for bibliotekets vedkommende, forklarte Fristad Mathisen.

03 - Siri
Siri Fristad Mathisen

I Andebu og Stokke vil de nye servicekontorene mest sannsynlig bli lagt til bibliotekene.

Fristad Mathisen fortalte at hun føler det er på samme måte i alle de tre gamle kommunene: Bibliotekene er møtesteder som folk er virkelig stolte av.

– Bibliotekene er en suksess, og det skal vi få til at de fortsetter å være, sa Fristad Mathisen.

1+1+1 = mer enn 3!
Før møtet ble det utdelt hefter med navn, bilde og beskrivelse av arbeidsområde for alle ansatte på de tre bibliotekene, og i tillegg fikk alle presentere seg for resten av forsamlingen etter tur.

06 - Jørgen
Jørgen Hovde presenterer prosjektet «Hvordan 1+1+1 = mer enn 3».

– Å skape en felles kultur viser seg gjerne å være det vanskeligste ved fusjoner, sier Jørgen Hovde, biblioteksjef i Andebu. Men kanskje er dette et første skritt på veien?

Hovde presenterte deretter prosjektet «Hvordan 1+1+1 = mer enn 3», som han er prosjektleder for. Han forklarte prosjektets mål og viste fram denne bloggen – som vi håper alle ansatte vil lese og bruke flittig i månedene som kommer.

05 - Presesentasjon
Alle ansatte presenterte seg selv for resten av forsamlingen, i alfabetisk rekkefølge etter fornavn. Her er det Dag Arne Larsen fra Sandefjord bibliotek som har ordet.

Enige i mye, om ikke alt
Etter en kort pause gikk Hanne Ottoson, biblioteksjef i Stokke, gjennom hva som har skjedd så langt i fusjonsprosessen. De tre biblioteksjefene har nemlig allerede hatt en rekke møter, helt fra desember 2014 og fram til denne våren.

– At 1+1+1 skal bli mer enn 3, det har Jørgen, Hans og jeg veldig tro på. Vi skal klare å få til noe som er enda bedre for brukerne for, sa Ottoson.

– Og selv om vi er to gamliser og én ungdom, er vi enige i mye. Og så er vi uenige i noe også, sa Ottoson.

07 - Hanne
Hanne Ottosen oppsummerer hva som har skjedd så langt og snakker om de forventede fordelene av sammenslåingen.

Bedre tjenester
Litt mer konkret er det forventet at avdelingene til det nye biblioteket skal kunne tilby brukerne bedre tjenester blant annet ved å frigjøre ressurser gjennom sentralisering av administrative oppgaver og samkjøring av interne rutiner, IT-systemer og vikarløsninger.

Dette skal resultere i blant annet lengre åpningstider og bedre mediesamlinger, arrangementer, utstillinger og formidling.

Hjelper ikke å syte
Mulige utfordringer ble også diskutert, blant dem politisk vilje og økonomi. For det er jo ikke sånn at tre ikke så veldig bemidlede kommuner til sammen blir til én rik.

– Men får vi beholde det vi har, skal vi få til mye, sa Ottoson.

– Og skal vi beholde midlene våre, er vi nødt til å gjøre det vi skal, så effektivt og godt som mulig. Innholdet i det vi leverer er det som er avgjørende. Det hjelper ikke å syte – vi må vise at vi presterer, sa Hans Gjerløw.

Han og Ottoson nevnte utvidede åpningstider allerede fra 1. januar 2017 som et godt eksempel på noe som vil være en svært synlig forbedring.

Kan ikke knekke nakken
Til sist, i møtets lengste og mest intense bolk, ble ulike problemstillinger luftet og delvis diskutert. Utgangspunktet var: Hva må være på plass til 1. januar 2017?

– Vi rekker ikke å gjøre alt til da. Vi kan ikke knekke nakken, sa Gjerløw.

Det kommer snart til å bli nedsatt arbeidsgrupper med ansatte fra de tre bibliotekene, som skal jobbe med de ulike problemstillingene i forbindelse med fusjonen.

– Jeg ser at folk er fra avventende til positive, og det er helt naturlig at man på dette stadiet er i det spennet på ulike steder. Men folk er ikke negative, og mange har begynt å se at dette vil gi mange muligheter, sier Gjerløw etter møtet.

09 - Lunsj 1
Samlingen ble avsluttet med baguetter og uformell prat rundt bordene.

Sasbib-bloggen har intervjuet de tre biblioteksjefene. Sjekk ut lenkene under for deres tanker om sammenslåingsprosessen!

Intervju med Jørgen Hovde
Intervju med Hanne Ottoson
Intervju med Hans Gjerløw

2 kommentarer om “Den første samlingen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s